Connect with us

Фудбал

Мајк Рајли: „Бројот на пенали во Премиер лигата ќе биде значително намален“

ВАР е воведен во Англија од сезоната 2018/19, но многумина веруваат дека понекогаш технологијата е недоволна за да се донесе вистинска одлука.

Имаше навистина фрустрирачки ситуации во последните две сезони. Судиите често правеа грешки, го коригираа ВАР, понекогаш ВАР исто така изгледаше како погрешен, а посебен фокус беше на контактите што ќе предизвикаат најстроги казни.

Се и сешто се судеше во Премиер лигата минатата сезона, што доведе до рекордни 125 пенали. На пример, во сезоната 2017/18, пред воведувањето видео технологија, беа снимени „само“ 80 казни.

Мајк Рајли, шеф на судиската организација во Премиер лигата, рече дека критериумите сега ќе бидат заострени и дека секој контакт не мора да значи казна.

Според новите правила, ќе биде дозволена малку поцврста игра, па така секој пад во шеснаесетникот и благи контакти нема да се толкуваат како пенали. На судиите им беше посветено посебно внимание на тоа, а тоа секако ги израдува повеќето навивачи, играчи, но и менаџери во Премиер лигата.

„Не е доволно да се каже дека контактот е остварен. Контактот е дел од играта и судиите мора да го анализираат. Ако контактот имал последица, тогаш треба да биде пенал“, објасни Рајли, додавајќи:

„Теоретски, вкупниот број на пенали ќе биде намален“.

Facebook