Поврзи се со нас

Фудбал

ФИФА донесе важна одлука за играчите кои сакаат да ја сменат репрезентацијата

Светската фудбалска федерација (ФИФА) денес донесе интересна одлука за промена на репрезентациите.

-текстот продолжува по рекламата-

ФИФА донесе резолуција според која играчите можат да играат за друга репрезентација, под услов да не играле повеќе од три пати за една земја на нетурнирски натпревари до 21 година.

Ова значи дека секој фудбалер кој има желба да игра за друга селекција ќе може да го стори тоа без поголеми проблеми, без оглед на тоа што претходно играл за друга земја.

-текстот продолжува по рекламите-

Единствениот услов е тие да не играа повеќе од три пати за оваа селекција до нивната 21 година на официјалните натпревари, а сигурно е дека многу репрезентации ќе започнат да ангажираат играчи по оваа одлука.

Ова е особено точно за африканските земји, кои имаат огромен број фудбалери кои играле за одредени европски тимови во кои веќе не се смета.

Секако многу добра одлука на ФИФА затоа што ќе им овозможи на фудбалерите да играат за земјите што ги сакаат и покрај сè, иако претходно избраа други репрезентации.

Реклама

Facebook

Реклама
Реклама
Реклама