Connect with us

Фудбал

ВАР станува потранспарентен на ЕУРО 2024, вештачката интелигенција ќе помогне

Процесот на одлучување за видео судискиот систем (ВАР) ќе стане многу потранспарентен и појасен на Европското фудбалско првенство во Германија . Постапките на судиите ќе им бидат објаснети на гледачите пред телевизорите, како и на оние на трибините на стадионите. За таа цел ќе стапи во употреба и вештачката интелигенција.

УЕФА го менува ВАР за Евро 2024

Веста беше објавена од УЕФА неколку дена пред почетокот на Евро 2024. Објаснувања за ситуацијата што се разгледува ќе бидат истакнати на електронските табли на стадионите. Слични графики ќе се појават и за време на преносот во живо.

Повеќе детали во работата со ВАР

Нивната улога ќе биде да навлезат во детали. Европската централа дава како пример дека наместо едноставно да досуди пенал за играње со рака, ќе објасни која рака, во каква положба била и сите околности што довеле до соодветната одлука.

Вештачката интелигенција ќе помогне

„Се обидуваме да го направиме процесот потранспарентен и јасен“, изјави извршниот директор на УЕФА за судење Роберто Розети. Италијанецот додаде дека играчите и тренерите на тимовите се веќе запознаени со новите упатства за користење на ВАР и промените кои ќе бидат направени. Тој додаде дека вештачката интелигенција ќе се користи во обработката на ситуациите за да може многу побрзо да се носат одлуки.

Advertisement