Connect with us

Тајмаут

Саудиска Арабија гради мегаград вреден 1.000 милијарди долари за домаќин на Светското првенство во 2034 година

Саудиска Арабија се надева дека сосема нов мегаград ќе стане централен дел на својата кандидатура за Светското првенство во 2034 година. Градот Неом го прогласи престолонаследникот Мохамед бин Салман во 2017 година. како дел од Визијата 2030 на земјата, со цел да се заврши изградбата до крајот на деценијата.

Неом се наоѓа во близина на Црвеното Море и ќе има пловечки индустриски центар и пристанишен град.

Планинската околна клима, исто така, значи дека градот има разновидна клима со планински ски-центар наречен Троена, кој ќе биде домаќин на Азиските зимски игри во 2029 година. Ќе се изгради и аеродром кој ќе го поврзе градот со остатокот од светот.

Но, најимпресивното нешто кај Neom е мегаструктурата со огледало наречена The Line.

Линијата е долга речиси 180 километри, 500 метри висока и 200 метри широка огледална зграда што ќе го поврзе Неом со остатокот од кралството.

Линеарната структура ќе функционира како еден масивен град, а промотивната веб-страница на Неом тврди дека жителите ќе можат да добијат сè што им е потребно за нивниот секојдневен живот во рок од пет минути пешачење.

Жителите ќе немаат автомобили, а енергијата ќе доаѓа од соларни и ветерни извори.

Саудиските власти веќе почнаа да контактираат со високи личности во светскиот фудбал со надеж дека ќе добијат поддршка за нивната кандидатура во 2034 година.

Се претпоставуваше дека Светското првенство во Саудиска Арабија ќе се одржи во зима, исто како и Катар 2022 година, поради топлата клима во земјата.

Но, саудиските власти се надеваат дека планинското опкружување на Неом може да се искористи за создавање стадиони во поладна клима, што ќе овозможи Светското првенство да се одржи во неговото традиционално летно време.

Сепак, не е на одмет и зимски турнир кој би можел да се одржи меѓу ноември и декември, како што се случи во Катар.

Постои загриженост од страна на европските земји за поддршка на евентуалната кандидатура на Саудиска Арабија во 2034 година, поради проблемите на земјата со човековите права.

Саудиска Арабија се надеваше дека ќе добие поддршка со повлекување од трката за домаќин на турнирот во 2030 година, а заедничката кандидатура на Шпанија, Португалија и Мароко се сметаше за актуелни фаворити.

И додека се верува дека тој напор не успеа, Саудијците стапија во контакт со други конфедерации за да обезбедат поддршка.

Саудијците беа особено ревносни во привлекувањето поддршка од африканските и океанските конфедерации и потпишаа „меморандуми за разбирање“ со Еквадор, Гана, Индија и Сингапур, меѓу другите.

Но, дури и ако биде успешна, кандидатурата на Саудиска Арабија веројатно ќе се соочи со реакција од пошироката фудбалска заедница, слична на онаа на Катар, поради досиејата за човекови права во земјата и криминализацијата на хомосексуалноста.