Connect with us

Други спортови

23 нови рекорди на „Скопје Опен 22“, Пливачкиот клуб Скопје прослави 20 години постоење

Изминатиот викенд (19ти-20ти) е прославено љубилејно 5-то Отворено Првенство на Град Скопје – меѓународен натпревар “SKOPJE OPEN 22’” и 20 години постоење на Пливачкиот клуб Скопје.

На натпреварот учествуваа 315 пливачи, односно 37 клуба од 9 држави (Македонија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Хрватска, Италија, Молдавија, Албанија и Косово).

Квалитетот на пливачите беше на високо ниво за кое што говорат 23 НОВИ РЕКОРДИ НА МИТИНГОТ:

 1. Никола Бјелајац (ОЛИМП, Бања Лука) нов рекорд на митингот, 50м слободно (22.31) апсолутна
 2. Никола Бјелајац (ОЛИМП, Бања Лука) нов рекорд на митингот, 100м слободно (49.36) апсолутна
 3. Славиша Митиќ (СВЕТИ НИКОЛА, Ниш) нов рекорд на митингот, 50м грбно (34.82) 10г и помлади
 4. Огнен Ковачевиќ (ПРОЛЕТЕР, Зрењанин) нов рекорд на митингот, 50м грбно (25.75) апсолутна
 5. Огнен Ковачевиќ (ПРОЛЕТЕР, Зрењанин) нов рекорд на митингот, 50м грбно (25.75) 2004-2007г
 6. Славиша Митиќ (СВЕТИ НИКОЛА, Ниш) нов рекорд на митингот, 100м грбно (1:15.08) 10г и помлади
 7. Огнен Ковачевиќ (ПРОЛЕТЕР, Зрењанин) нов рекорд на митингот, 100м грбно (54.92) апсолутна
 8. Огнен Ковачевиќ (ПРОЛЕТЕР, Зрењанин) нов рекорд на митингот, 100м грбно (54.92) 2004-2007г
 9. Урош Живановиќ (ДУБОЧИЦА, Лесковац) нов рекорд на митингот, 100м градно (1:00.75) апсолутна
 10. Урош Живановиќ (ДУБОЧИЦА, Лесковац) нов рекорд на митингот, 100м градно (1:00.75) 2004-2007г
 11. Никола Колтин (СПАРТАК, Суботица) нов рекорд на митингот, 200м градно (2:14.91) апсолутна
 12. Никола Колтин (СПАРТАК, Суботица) нов рекорд на митингот, 200м градно (2:14.91) 2004-2007г
 13. Коста Јелиќ (СВЕТИ НИКОЛА, Ниш) нов рекорд на митингот, 50м делфин-Фарук Омерагиќ (34.22) 10г и помлади
 14. Давид Вучич (ОЛИМП, Бања Лука) нов рекорд на митингот, 50м делфин-Фарук Омерагиќ (25.08) апсолутна
 15. Давид Вучич (ОЛИМП, Бања Лука) нов рекорд на митингот, 50м делфин-Фарук Омерагич (25.08) 2004-2007г
 16. Коста Јелиќ (СВЕТИ НИКОЛА, Ниш) нов рекорд на митингот, 100м делфин (1:18.32) 10г и помлади
 17. Славиша Митиќ (СВЕТИ НИКОЛА, Ниш) нов рекорд на митингот, 100м мешано (1:17.92) 10г и помлади
 18. Урош Живановиќ (ДУБОЧИЦА, Лесковац) нов рекорд на митингот, 100м мешано (56.90) апсолутна
 19. Урош Живановиќ (ДУБОЧИЦА, Лесковац) нов рекорд на митингот, 100м мешано (56.90) 2004-2007г
 20. Урош Живановиќ (ДУБОЧИЦА, Лесковац) нов рекорд на митингот, 200м мешано (2:06.70) апсолутна
 21. Урош Живановиќ (ДУБОЧИЦА, Лесковац) нов рекорд на митингот, 200м мешано (2:06.70) 2004-2007г
 22. Стојаноски Андреј (СКОПЈЕ, Скопје) нов рекорд на митингот, 400м мешано (4:35.01) апсолутна
 23. Ариа Дермиши (ТЕ СТЕЛА) нов рекорд на митингот, 50м делфин (30.67) 11-12г

Исто така беа поставени и 8 нови Државни рекорди, 3 на Србија; како и 5 на Македонија во сопственост на:

 1. Сара Јанковиќ (ПК СКОПЈЕ) 1500м слободно(17:13.23)13-14г
 2. Димитар Бошнаков (ПК СКОПЈЕ)200м слободно (1:56.45)13-14г

3.Сара Јанковиќ (ПК СКОПЈЕ) 400м мешано (5:05.00) 13-14г

4.Теодор Тримчевски (Пилот) 50м градно (31.62) 13-14г

 1. Теодор Тримчевски (Пилот) 100м градно (1:09.97) 13-14г

Прво место и парична награда на меморијалната трка

“ФАРУК ОМЕРАГИЌ” -50м делфин добија пливачите:

– Давид Вучич (ОЛИМП), апсолутна категотија мажи (25.08)

– Hana Beiqi (OTRILA), апсолутна категорија жени (28.50)

Пехарите за најдобри пливачи по категотии се во припадност на:

 1. АПСОЛУТНА

– Сара Јанковиќ (ПК Скопје)

– Luca Sernagiotto (Montebelluna Nuoto)

 1. 2004-2007г

– Лена Стоиљковски (Пролетер)

– Никола Колтин (Спартак)

 1. 2008-2009г

– Сара Јанковиќ (ПК Скопје)

– Димитар Бошнаков (ПК Скопје)

 1. 2010-2011г

– Arla Dermishi (Te Stela)

– Никола Велковски (Вардар)

 1. 2012 и помлади

– Јана Јовановиќ (Лике Ликовац)

– Славиша Митиќ (Свети Никола)

Честитки на сите пливачи и тренери за постигнатите успеси.

Големо благодарам на сите наши гости што учествуваа на натпреварот, Ви благодараме за прекрасните трки и за уште поубавата атмосфера и дружење.

Настанот се оддржа благодарение на вљубениците во пливачкиот спорт, спонзори, пријатели, тренери, судии, родители…многу луѓе без кои еден настан од ваков карактер не би бил возможен.

Facebook

Реклама