Поврзи се со нас

Фудбал

ФИФА ги релаксираше правилата за трансфер на играчи од една во друга репрезентација

Цирих, 18 септември 2020 (МИА) – Светската фудбалска асоцијација донесе голем број измени во правилата за промена на фудбалското државјанство. На конгресот на организацијата беа усвоени амандмани со кои се омекнуваат правилата за трансфер од една во друга репрезентација.

-текстот продолжува по рекламата-

Претходно, фудбалер кој играше на официјален натпревар за една репрезентација не можеше да игра за друга. Беше можно да се смени државјанството ако фудбалер или некој од неговите родители е роден во земјата, или тој живеел во оваа земја најмалку 5 години откако наполнил 18 години.

Сега е полесно да се смени националниот тим: играчот мора да исполни одреден број критериуми.

-текстот продолжува по рекламите-

Во времето на првиот натпревар за репрезентацијата на една земја, тој веќе мора да има државјанство на земјата за која има намера да игра.

За време на последниот натпревар во претходната репрезентација, тој мора да има помалку од 21 година.

Вкупниот број на натпревари (вклучувајќи ги и пријателските) не смее да надмине три.

Во овој случај, играчот не треба да биде повикан на завршниот турнир на светскиот шампионат или на континенталниот шампионат.

Најмалку поминаа три години од последниот натпревар за една репрезентација.

Овие правила имаат за цел да ги заштитат младите фудбалери кои можат да играат за ист национален тим на млада возраст, а потоа да не бидат повикани.

Ако овие правила се во сила, на пример, Бојан Кркиќ може да го смени државјанството во спортот. Српскиот фудбалер мина 25 минути за репрезентацијата на Шпанија во квалификациите за СП 2010, по што не влезе во националниот шпански тим, а потоа не можеше да игра за Србија. зс/

Реклама

Facebook

Реклама
Реклама
Реклама