Connect with us

Други спортови

„Можев да бидам како Ѓоковиќ, доколку хероинот не ме уништеше …“

Никола Гњатовиќ некогаш важеше за еден од најталентираните тенисери во својата генерација.

Таткото на Новак Ѓоковиќ, Срѓан Ѓоковиќ, еднаш рече дека не видел поталентиран тенисер од споменатиот Гњатовиќ.

Тој е играч чија кариера траеше многу кратко, и мораше да се прекине поради големите проблеми со наркотици, во кои тој западна. Никола е само вториот играч од оваа област што потпиша договор со Хед, најпопуларната опрема за играње на овој спорт.

„Играв за репрезентацијата на Дејвис купот на Србија против Турција и Марон. Типсаревиќ, Вемиќ и Тошиќ тогаш беа со мене во националниот тим. Пред тоа, јас ги победив Сафин, Гонзалес во јуниорите, а го победив Роџер Федерер во една тренинг сесија. Тогаш сите ми предвидуваа дека ќе бидам на светскиот врв“, рече тој.

После тоа, се јавуваат првите проблеми, поточно пеколот.

„Прв пат земав хероин на 21 година. Тука започнува мојот пекол. Влегувам во долгови, кризи со дрога, почнувам да крадам за да добијам дрога. Се уште се обидувам да играм тенис, но не можам. Во тоа време и емејството ми се распаѓа. Бев во болница повеќе од десет пати. Ги поминав ужасите на дрогата веќе 17 години. Поранешните играчи и колеги им велат на родителите на децата што ги тренирам дека сум поранешен зависник од дрога и не треба да ми дава деца за да ги учам тенис. И јас никогаш, дури и кога бев во најтешките кризи, не разделував дрога ниту пак да му дадам на некое дете. Прво ќе си ја отсечам раката“, додаде тој.

Успешно ја помина програмата за ресоцијализација, и според него, ги остави старите навики зад себе.

Facebook