Connect with us

Други спортови

На Надал не му е дозволено да настапи на Олимписките игри, ќе се повтори ли случајот со Федерер?!

Според сегашните правила на Светската тениска федерација (ИТФ), Шпанецот Рафаел Надал нема да може да настапи на Олимписките игри во Париз. Имено, правилата наложуваат дека тенисерот мора да игра за репрезентацијата на Дејвис купот најмалку еднаш во текот на две години пред Игрите. Надал не го стори тоа, ниту ќе има шанса до крајот на сезоната бидејќи Шпанија е елиминирана од натпреварувањето.

Сепак, во минатото имаше исклучоци, последен во случајот со Роџер Федерер, кој не играше за Швајцарија пред Токио, туку со помош на Тениската асоцијација на својата земја доби дозвола за настап. Но, поради повреда не го стори тоа.