Connect with us

Други спортови

Шоу на Александар Вучиќ за Новак Ѓоковиќ и порака до Австралија: „Србија ќе знае да ви одговори“ (ВИДЕО)

Новак Ѓоковиќ наскоро треба да биде депортиран од Австралија.

Властите во оваа земја повторно му ја укинаа визата на најдобриот тенисер во светот и неговиот настап на Австралија Опен е доведен во прашање.

Ѓоковиќ доби нова порака за поддршка и од српскиот претседател Александар Вучиќ, со кој е во контакт последните денови.

„Се соочуваме со многу проблеми, притисоци во регионот и од белиот свет, но она што никогаш не можеа да ни го одземат како народ е нашето срце, гордост и достоинство“, започна Вучиќ и продолжи:

„Ова го кажувам поради она што се случува во Мелбурн во последните денови. Ова не е збирка на политички поени, никогаш не сум се украсил со туѓи перја, туку напади врз Новак Ѓоковиќ, Србин, државјанин на оваа земја, достигнаа такви размери што е невозможно да не се зборува“.

„Веројатно не би кажал ниту збор доколку по одлуката на владата не се произнесе премиерот на Австралија Скот Морисон, кој ја поздрави одлуката за укинување на визата за најдобриот светски тенисер, Србинот Новак Ѓоковиќ. Зачуден сум од фактот што таквите одлуки можат да носат извршната власт, дури и по важечките одлуки на судските органи. Често ни проповедаат за владеење на правото, а можете да замислите како би изгледало кога некој министер во Србија би можел да ги поништи одлуките на Србија. Ни покажаа како изгледа небитното судство, бидејќи целата власт е во рацете на извршната власт“.

На крајот истакна дека требало веднаш да кажат дека Ѓоковиќ не доаѓа.

„Ако сакавте да му забраните да го освои трофејот по 10-ти пат, зошто не го вративте веднаш и зошто веднаш не му кажавте дека е невозможно да се добие виза? Зошто го малтретирате и зошто се изживувате, не само над него, туку и над неговото семејство, целиот народ, слободни и горди. Дали ви е потребно за да победите на некои избори, дали ви треба за да ја задоволите вашата јавност?“

„Се појави претседател од мала земја, кој смее да му каже на еден голем премиер, од една голема земја, зошто да можам, затоа што ја кажувам вистината.
Ќе се бориме за Новак и тоа што ќе биде малтретиран нема да го смени судот на нашиот народ за народот на Австралија. Можете да напишете илјадници најлоши можни текстови за Ѓоковиќ, но тој ќе остане најдобриот тенисер на сите времиња“.

„Србија ќе биде со Новак Ѓоковиќ и Србија ќе знае да ви одговори, однесувајќи се многу подобро отколку што се однесувавте кон Новак Ѓоковиќ, но почитувајќи ги меѓународните обичаи и почитувајќи се што значи соодветна застапеност на една држава“, заклучи Вучиќ.

Реклама

Facebook

Реклама