Connect with us

Тајмаут

Талибанците ги укинуваат сите женски селекции: Спортот не е за жени, нивните тела се гледаат во опрема

Политиката уште еднаш ги фати прстите во спортот, овој пат ќе се одрази на женските селекции во Авганистан

Заменик -шефот на талибанската комисија за култура, Ахмадула Васик, рече дека ќе им забрани на жените да спортуваат и ќе ги укине сите селекции.

“Мислам дека на жените нема да им биде дозволено да играат крикет бидејќи не е неопходно жените да играат крикет. Во крикет тие би можеле да се соочат со ситуација кога лицето и телото нема да бидат покриени. Исламот не дозволува на жените да им се гледа ова начин”, рече тој. беше Васик и додаде:

“Ги имате медиумите, фотографиите, видеото, се ќе се види. Нашата вера не го дозволува тоа. Ова важи и за другите спортови. Во секој спорт, во опремата се гледа дел од телото на жената. Нашата вера не дозволете и нема да дозволиме“.

Инаку, женската крикет репрезентација на Авганистан е една од најтрофејните азиски тимови, а покрај тоа, Авганистан има активни фудбалски, кошаркарски и ракометни женски тимови, но Талибанците ќе го укинат бидејќи според нивните теории, спортот не е за жени.

Facebook