Connect with us

Фудбал

ВИДЕО: Историјат на финалиња на Европското првенство

Европското првенство во фудбал е најважното натпреварување на фудбалските репрезентации во Европа. Таа е организирана од УЕФА и се одржува на секои четири години. Првпат се одржа во 1960 година под името Куп на европски нации, а сегашното име беше воведено во 1968 година. Идејата за тоа му припаѓа на францускиот новинар Габриел Ано, и иницијативата за нејзино спроведување – генералниот секретар на францускиот фудбал Федерација Анри Делоне.

На Конгресот на УЕФА во Стокхолм на 27 јануари 1958 година беше донесена одлука (со 15 гласа „за“ и 13 „против“) да се одржи турнир за Европскиот куп. Наградата за победникот е голема сребрена амфора именувана по покојниот Анри Делоне.

Турнирот се одржува на секои 4 години помеѓу светските првенства. Првите два турнира се играат на системот за елиминација во директни натпревари едни со други. Полуфиналните, како и финалето и натпреварот за третото место се играат во една од полуфиналистичките земји.

На следните три турнири (1968, 1972 и 1976 година) учесниците беа прелиминарно поделени со ждрепка во 8 квалификациски групи, каде што играта се игра по принципот „секој против секого“. Победниците формираат четвртфинални парови и пренесуваат 4 екипи кои играат во една од полуфиналистичките земји за 1-то и 3-то место.

Во следните 1980, 1984, 1988 и 1992 година рангирањето беше направено повторно со прелиминарни групи, но во последниот круг учествуваа 8 екипи, поделени во две групи по 4, во кои исто така се играше принципот „секој против секого“. Победниците играат во финалето и на второто – за трето место, но од 1984 година не се игра натпревар за трето место.

На последните пет турнири (1996, 2000, 2004, 2008 и 2012 година) финалистите се веќе 16, поделени во 4 групи од 4 екипи (играни на „еден-на-еден“ систем), а победниците во групите се формираат четвртфинални парови, новите победници формираат полуфинални парови, а победниците во полуфиналето играат во финалето.

До 1976 година на завршниот турнир учествуваа само 4 екипи. Од 1980 година учествувале 8 екипи, а од 1996 година – 16 екипи. Екипите кои учествуваат на завршниот турнир се определуваат со низа квалификациски натпревари. Во 1960 и 1964 година се играше плејоф со разменети посети, од 1968 година се играат квалификациски групи и плејоф, а екипата домаќин се рангира автоматски.

Европско првенство – Франција 1960 година

Европско првенство – Шпанија 1964 година

Европско првенство – Италија 1968 година

Европско првенство – Белгија 1972 година

Европско првенство – Југославија 1976 година

Европско првенство – Италија 1980 година

Европско првенство – Франција 1984 година

Европско првенство – СР Германија 1988 година

Европско првенство – Шведска 1992 година

Европско првенство – Англија 1996 година

Европско првенство – Белгија и Холандија 2000 година

Европско првенство – Португалија 2004 година

Европско првенство – Австрија и Швајцарија 2008 година

Европско првенство – Полска и Украина 2012 година

Европско првенство – Франција 2016 година

Реклама

Facebook