Connect with us

Тајмаут

Најпознатата тениска стаклена градина: Ботаничката градина на Ролан Гарос одговара на најчесто поставуваното прашање (ФОТО)

Веројатно најчестото прашање што го поставуваат на секој новинар, особено ако оние кои не следат толку тенис, е навидум едноставно „Кој Грен слем треба да се гледа во живо?“. Ако сте од Србија, тоа прашање повеќе или помалку добива од логистички причини само еден одговор – Ролан Гарос.

Логистички причини затоа што за секој друг грен слем, ако си од Србија, треба да планираш најмалку два месеци однапред, пред се затоа што ти треба виза. Пеколно е да се добијат билети (речиси невозможно на Вимблдон) ако не кампувате или не сте подготвени да издвоите неколку стотици, понекогаш дури и илјадници евра за една сесија. Сепак, сето ова во Париз е неспоредливо полесно отколку каде било на друго место, ако и вие сакате да се опуштите и да се оддалечите од вревата на автомобилите барем час, два или пет, вашиот избор едноставно мора да биде Париз.

На автомобилите им е забрането да се движат низ комплексот, а во комплексот во еден момент може да се изгубите во природа. За разлика од бетонот, асфалтот и стаклото кои вообичаено доминираат во тениските објекти во Париз, постои „оддел“ во форма на ботаничка градина. А ако сте личност на која тоа му се допаѓа, нема сомнеж дека ќе го поминете времето таму. Ова важи за најмалку десетина луѓе кои добро ги познавам.

Најпрво тоа би го направил мојот уредник на спортската рубрика, но и во делот за фотографии има внатрешен натпревар во хортикултурата (кој знае колку растенија се рехабилитирани благодарение на таа страст), па тие, како и јас ти верувам, ќе ужива во „шетањето“ низ ботаничката градина.

Старите згради се зачувани и сега се сместени најмодерни бутици и ресторани, но однадвор тешко дека би забележале дека има нешто друго во тие куќи. Изобилството на различни растенија кои се наведени на вистински начин не може да го поттикне мирот што го доживувате. Кога ќе пристигнете наутро пред самата публика, тоа е навистина вистински мир.

Ботаничка градина, Ролан Гарос

Еден дел од ботаничката градина е затворен, поточно поголем дел е затворен, а едно парче стана дел од комплекс во Париз. Оваа област датира од 1898 година, иако не секогаш била дел од самиот Ролан Гарос.

Тука е и најпознатата тениска стаклена градина или еден од понеобичните стадиони што ќе ги видите. Стадионот „Симон Матје“ може да собере 5.000 навивачи и е трет по големина во комплексот, именуван по човекот кој го освои овој турнир во 1938 и 1939 година.

Овој човек подоцна ги предводеше волонтерите во Втората светска војна. Ботаничката градина има повеќе од 1.000 растенија од сите континенти, а кога турнирот не е во тек, можете сето тоа да го гледате на мир.

Стадионот што беше изграден беше контроверзен по многу нешта, па од предлогот до изградбата и конечниот напад поминаа девет години.

Оттогаш, комплексот доби една поинаква топлина што му недостигаше толку долго. И навистина, ова е вистинскиот начин да избегате од метежот и неподносливата гужва на терените низ комплексот.